Interesse? Contact ons!

Verduurzamen

Een (verwarmd) zwembad kost best wat energie. Toch zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om het energieverbruik te beperken en het zwembad daardoor duurzamer te verwarmen en te filtreren.

Frequentiegeregelde zwembadpomp

Een frequentiegeregelde zwembadpomp wordt in toeren geregeld. Zo draait hij op hoge toeren (= hoger stroomverbruik) wanneer het zwembad bijvoorbeeld wordt gereinigd of het filter wordt teruggespoeld en op de allerlaagste toerenstand wanneer hij gefiltreerd wordt. Dit resulteert in een besparing van zo'n 50% op het energieverbruik ten opzichte van een reguliere zwembadpomp.

Warmtepomp

De Full Inverter warmtepomp passen wij nu al jaren toe op binnen- en buitenzwembaden en deze geeft een flinke besparingen op uw verwarmingskosten ten opzichte van verwarmen middels een CV (met platenwisselaar).

Een buitenzwembad verliest gemiddeld 2 graden per dag o.b.v. een zwemseizoen van 200 dagen (april t/m oktober) bij 28 graden water. Bij een zwembad met een inhoud van 50m3 betekent dit een verbruik van 20.000 kW aan energie.

1m3 gas staat gelijk aan 9,8kW (Bij een HR CV-ketel) dus dit maakt een verbruik van ca. 2041m3 aan gas.

Een Full Inverter warmtepomp met een COP-waarde tussen de 5-12, verbruikt 3334kW aan elektra.
(Gemiddeld rekenen wij met een COP van 6, dit betekent dat er 6kW wordt gecreëerd uit 1kW elektra)

In euro’s
Gas 2041m3 x € 1,39* = € 2836,99
Warmtepomp 3334kWh x €0,42* = € 1400,28
Besparing: € 1436,71
Een warmtepomp is binnen enkele jaren terug verdient

* Energietarieven actueel per 28 februari 2023 via Budget Energie

Solar Energy Control

Nog meer besparen met uw (Full Inverter) warmtepomp?
Voor de warmtepompen hebben wij nu ook iets nieuws: Solar Energie Control (SEC)

Met SEC kunnen wij de warmtepomp laten inschakelen wanneer uw zonnepanelen stroom terug leveren. Dit heeft grote voordelen. Nu is het nog mogelijk om terug te leveren ofwel te salderen aan het stroomnet, maar deze regeling komt uiteindelijk te vervallen.

Ook zijn er energiebedrijven die met uurtarieven werken, hiermee kunt u flink besparen op de energie kosten.
Echter wanneer u zonnestroom overschot heeft, dus meer terug levert dan dat u verbruikt, is het terug lever tarief ook laag.
U kunt dan beter uw eigen opgewekte stroom gebruiken. Daarbij heeft het ook voordelen voor het ontlasten van het landelijke energienet.

De SEC kunnen wij in de meeste gevallen aanleggen voor € 359,00. Hierbij komt nog een apparaatje die de meter uitleest en kan schakelen die extern dient te worden aangeschaft. Deze kost € 65,00 maar hier kunnen meer apparaten worden geschakeld en maakt he energie- en gasverbruik real-time inzichtelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer u een slimme meter in huis heeft.

Solar matten

Wenst u helemaal geen (of minimaal) elektra in het zwembad te stoppen om het zwembad te verwarmen?
Dit is ook mogelijk middels solarmatten.
De solarmatten passen wij al decennia toe. De matten hebben minimale onderhoudskosten en gaan ruim 25jaar mee.
Het principe is simpel: Er worden zwarte EPDM matten op het (platte) dak geplaatst. Wanneer het dak warmer is dan het zwembad water schakelt er een klep die het zwemwater door de solarmatten heen geleid. Hierdoor warmt het water op.

Bij een goede zonnige zomer is het bad tussen de 25-30 graden te krijgen en te houden in de periode van mei t/m september.
Het enige nadeel van de solar matten is dat wanneer de zon niet schijnt, het water ook niet kan worden verwarmd.
Dit is eventueel op te vangen met een (bestaande) warmtepomp die dan nog maar minimaal hoeft te werken.